Kirándulások, túralehetőségek

Sódomb és kutak

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott mészkődomb, mely az évek során só-domb néven vált ismerté. A 65-68°C-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket.
A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium hidrogén karbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Az évek során a mészkődomb a környék szimbólumává és védjegyévé vált. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.
Az első kutat kőolaj és földgáz után kutatva 1961-ben fúrták, a második fúrásra 1987-ben került sor. A 2011 augusztusában megrendezésre került Gyógyvíz Ünnep keretén belül ünnepeltük a félévszázados évfordulót. A kutak megszentelésük során, 2010 őszén kapták a Mária és a Vendel nevet. A Csodatevő Mária-kegykép az egerszalóki katolikus templomban található, míg Szent Vendel a források és kutak védszentje.

A gyógyvíz

1992-ben az Egészségügyi Minisztérium az egerszalóki termálvizet gyógyvízzé minősítette.
A víz összetétele alapján a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek csoportjába sorolható, melynek kéntartalma is jelentős. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a kén az ízületi porc fontos alkotóeleme.

Javallatok

– degeneratív mozgásszervi betegségek: ízületi kopás, hát- és derékfájás
– gyulladásos mozgásszervi betegségek nem heveny stádiuma
– ortopédiai és gerincsebészeti műtétek után rehabilitáció
– nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések
– pikkelysömör, ekcéma

Ellenjavallatok

– súlyos szív és érrendszeri betegségek
– lázas és fertőző betegségek
– bőrsérülés
– rosszindulatú daganatos megbetegedések
– leromlott általános állapot
– inkontinencia